Domácí šunka

8. listopadu 2013 v 11:18 | Kačííí |  Domácí...
Přítel přišel s tím, že po dlouhé době omylem koukal na Jste to, co jíte a že tam chlápek dělal domácí šunku. Tak jsem se ptala, jestli je to těžké a když mi bylo řečeno, že ne, tak jsme se dohodli, že to musím vyzkoušet:-)
suroviny:
750g vepřové kýty
sůl, pepř
1 dcl vody

Nejdříve jsme kýtu nakrájeli na kostičky, osolili (vychází to 2% soli) a opepřili (tak akorát), zalili vodou a asi 10 minut hnětli rukama - to je asi nejnáročnější část. Pak jsme maso dali na 2 dny odpočívat do lednice. Po dvou dnech jsme si připravili velký hrnec s vodou a teploměr. Do igelitového pytlíku jsme dali maso a pořádně uhňahňali a i s pytlíkem umístili do kovové nádoby od kafe (dá se použít cokoli, někdo používá půllitry jiný třeba kastrol). Nádobu jsme dali do hrnce s vodou, maso zatížili sklenicí s vodou a přikryli pokličkou. Tu jsme k hrnci přidělali gumičkou do vlasů - lepší je gumička nazavařování, ale tu nemáme. Vaříme při 80°C (to je důležité!!!) asi 2 hodiny.


Takhle vypadala šunka vyndaná z vody a z igelitu:


A takto se nám bohužel rozpadala, ale chuťově byla výborná, rozhodně ji něděláme naposledy.

 


Komentáře

1 Rahvira Rahvira | Web | 10. ledna 2014 v 8:59 | Reagovat

Tak tenhle díl jsem viděla i já. Dokonce na to existuje i šunkovar. :-D Hrozně bych chtěla prubnout domácí šunku, to musí být o něčem jiném než kupovaná. :-)

2 Kačííí Kačííí | Web | 13. ledna 2014 v 8:54 | Reagovat

To rozhodně - byla výborná. O šunkovaru vím, ale jen jsme to zkoušeli a tohle to docela dobře nahradilo, takže nač kupovat zbytečnosti:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama