Mikulášské perníky

23. listopadu 2013 v 18:42 | Kačííí |  Zdravé i nezdravé cukroví
Naše tradice velí napéct na Mikuláše perníky (pozor, jsou tvrdší a nerozleží se, ale prý je to recept od nějakého perníčkáře z mamčiný strany:-)
suroviny:
0,5kg polohrubé mouky
20dkg cukru
5dkg mletých ořechů
1/3zavařovací sklenice mléka a medu
1 vejce
7dkg hery
citronová kůra
perníkové koření (anýz, 2 hřebíčky, badyán, 3 pepře, 2 nové koření, skořice)
0,5prdopeč

Med rozpustíme v mléce, přidáme zbylé suroviny (koření rozdrtíme v hmoždíři - hmmm, pravá vůně Vánoc) a uhněteme těsto. Necháme do druhého dne uležet v chladu. Pak už jen válíme placky, vykrajujeme kolečka (v našem případě jsou všechny stejné) a pečeme na 180°C 10 minut, pak otočíme a pečeme ještě 8 min. Hned sundaváme z plechu, jinak se přilepí a lámou.
Zdobíme, u nás se dělá varka bílých a várka tmavých:-)


suroviny na bílou polevu:
7dkg cukru
0,5 citronu (šťáva)
rum

Vše smícháme a mažeme na perníčky, necháme ztuhnout.

suroviny na tmavou polevu:
7dkg cukru
kousíček másla
1,5PL kakaa (holandského)
trochu horké vody

Vše smícháme (v teple) a mažeme na perníčky, necháme ztuhnout.

A takhle už vypadají krásně namalovaní a schnoucí fešáci:

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama